Kokonaisvaltainen hyvinvointi

20.02.2022

Hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu mm. elinolosuhteista, ravinnosta ja sen laadusta, lajitovereista ja lajitypillisen käyttäytymisen huomioinnista ja ihmisen tarjoamista hoidoista. 

Hermoratahieronta auttaa hyvinvoinnissa kehoa, aivan solutasolta saakka. Hevosen elimistössä kuolee miljardeja soluja vuorokaudessa. Osa käytetään uudelleen ravintoja ja rakennusaineena, osa kertyy kuona-aineena elimistöön. Jos elimistö ei syystä tai toisesta pysty pääsemään eroon kuona-aineesta, kertyy se elimistöön aiheuttaen ongelmia, mm. lihasten jumiutumista. 

Koska hermoratahieronta perustuu hevosen fysiologiaan, ei meillä ole käytössä "ihmenappia" jota painamalla saisimme kaikki heti järjestykseen. Elimistö on upeasti suunniteltu kokonaisuus, jossa on omat huolto- ja korjausjärjestelmänsä. Toisinaan nämä järjestelmät menevät vikatilaan ja keho tekee väärästä uuden normaalin tilan sopeutumalla. Sopeutuminen on kehon edellytys elämään, mutta pahimmillaan se voi aiheuttaa esimerkiksi väärällä tapaa liikkumista mikä kuormittaa kehoa fyysisesti liikaa ja lisää uusien vammojen riskiä.